vrijdag 14 februari 2025

Slof van de Vesuvius



Ingrediënten

250 gram tarwebloem
10 gram verse gist
1½ deciliter lauw water
25 gram zachte boter of margarine
1 theelepel zout
2 eieren
2 eetlepels geraspte kaas
100 gram gekookte ham
100 gram salami
75 gram mozzarella
75 gram ricotta

 

Bereidingswijze

Stort de bloem in een kom, maak een kuiltje, brokkel de gist erin, roer die los met wat van het lauwe water, voeg dan de rest van het water toe, en na even kneden, ook het zout.

Kneed in ongeveer 15 minuten een soepel deeg, en laat dat een uur rijzen op een warme plaats, afgedekt met een vochtige theedoek.

Klop de eieren los in een kom, roer de in blokjes gesneden kaas, ham en salami erdoor met wat zout en peper en tenslotte de ricotta.

Druk en rol het deeg, op een met bloem bestoven (tegen het plakken)  werkplek uit tot een plak van 30 centimeter. Verdeel het blokjesmengsel over deeg, en klap het deeg dubbel. Druk de randen goed aan. Vet een bakplaat in en schuif de Slof van Vesuvius in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten op 230 graden.

Je kunt in plaats van Mozzarella ook jonge kaas nemen, en in plaats van ricotta Boursain, Paturain of een andere verse kaassoort.

 ***

In de nalatenschap van mijn moeder bevond zich een doosje papierwerk en boeken. Ik trof daarin alles, a l l e s (dat brak mijn hart wel, om alles zo bewaard te zien) wat ik haar gestuurd had per post: brieven, kaartjes, artikelen, gedichten, en dus ook het receptenboekje Men neme... dat Maria in 1988 had uitgegeven. 
En daaruit mijn favoriete recept: 'Slof van de Vesuvius'. 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten