dinsdag 29 augustus 2023

De braller

Ah, H***, maar de roman is een andere wereld, een heel andere wereld. Daar kunnen dingen die je in de echte wereld afkeurenswaardig zou vinden, daar kunnen zinnen gezegd worden waar jij alleen maar jaloers naar kunt kijken, daar lopen mensen rond die dingen doen die jij niet kunt, of wilt.

De literatuur is niet de echte wereld, niet elke lezeres van een thriller is een potentiƫle seriemoordenaar. (En ook niet gelijk geschikt als inspecteur).
En als er sprake is van een held die pederast is en ook nog ‘ns antisemitisch, betekent dat niet dat de auteur die denkbeelden aanhangt of dat de lezer daarmee sympathiseert.

Op het moment lees ik de laatste Amis, Martin (niet de vader), en hij heeft in zijn oeuvre heel wat prikkelende hoofdpersonages, met heerlijke dialogen, gecreƫerd (waar ik hem oneindig dankbaar voor ben). En Martin Amis is dit jaar overleden, dus er zullen geen nieuwe personages meer ontstaan. In de toekomst zal er dus geen tumult meer ontstaan over een personage van hem dat schandalige dingen zegt, of zich schandalig gedraagt.

Je kunt natuurlijk een roman kopen die helemaal politiek correct is: er valt geen onvertogen woord in. Elk personage dat erin optreedt is redelijk, houdt met alles rekening, drukt zich zorgvuldig uit, rookt niet, drinkt niet, bralt niet, denkt aan de dieren en het klimaat, en bejegent zijn of haar medemens zeer invoelend.
Het zal een saai boek zijn.

Een roman die ik niet zou willen lezen, een kijkje in de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.